19.05.17

Портові збори потрібно знижувати, - глава Адміністрації морських портів України

Від ставок портових зборів безпосередньо залежить обсяг інвестицій у галузь, - Райвіс Вецкаганс

При зменшенні портових зборів до рівня конкурентних в регіоні необхідно враховувати інвестиційну складову.

Ставки зборів у морських портах країни необхідно поступово знижувати. Про це в інтерв'ю НВ Бізнес заявив керівник Адміністрації морських портів України (АМПУ) Райвіс Вецкаганс.

"Я підтримую підхід бізнес-спільноти - портові збори дійсно можуть бути знижені", - зазначив Вецкаганс. Але, підкреслив він, в цьому питанні важливим є зважений підхід, адже АМПУ – це держпідприємство, яке платить податки на прибуток та дивіденди до держбюджету. У 2016 році АМПУ перерахувала 63% від своїх доходів у державну скарбницю.

За словами глави АМПУ, в Європі, як правило, всі доходи від портових зборів, концесійних платежів, здачі в оренду майна в портах направляються на інвестиції. Вони не обкладаються податками, підкреслив Вецкаганс. Він переконаний, що в довгостроковій перспективі Україні теж доцільно застосовувати саме такий підхід.

"Ми повинні знижувати портові збори, щоби вони були конкурентоспроможнішими порівняно з іншими портами нашого регіону", - заявив глава АМПУ. Але водночас необхідно інвестувати кошти в розвиток портової інфраструктури. Головний напрям – це днопоглиблення, вважає Вецкаганс. Крім цього потрібно підтримувати, ремонтувати і розвивати гідротехнічні споруди. Найближчим часом АМПУ має намір реконструювати і побудувати понад 10 подібних об'єктів.